حذف فلزات سنگین از فاضلاب برای حفاظت از محیط زیست و سلامت انسان مهم است. روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین از فاضلاب از جمله روش های شیمیایی، غشایی، الکتریکی و فوتوکاتالیستی وجود دارد که هر کدام ویژگی ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند و با توجه به شرایط هر پروژه می توان بهترین روش را انتخاب کرد. و اجرا شد. یکی از متداول ترین روش های حذف فلزات سنگین، روش های جذبی است که در ادامه مقاله با جزئیات بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
حذف فلزات سنگین از آب و آب به چه معناست؟
فلزات سنگین از طریق صنایع مختلف وارد آب و فاضلاب می شوند. آنها در طبیعت سمی یا سرطان زا هستند و می توانند مشکلات جدی برای انسان و اکوسیستم های آبی ایجاد کنند. بنابراین، حذف فلزات سنگین از فاضلاب یک مشکل جدی است.
برای جلوگیری از ورود فلزات سنگین به محیط زیست و اکوسیستم آبی از روش های حذف آنها استفاده می شود. یکی از روش های با راندمان بالا روش جذبی است. فرآیند جذب به دلیل هزینه کم، در دسترس بودن و طبیعت محیطی به طور گسترده برای حذف فلزات سنگین از آب استفاده می شود. هم جاذب های تجاری و هم جاذب های زیستی برای حذف فلزات سنگین از آب و فاضلاب با ظرفیت حذف بالا استفاده می شوند. برای تهیه پکیج حذف فلزات سنگین از فاضلاب کلیک کنید.
اهمیت حذف فلزات سنگین از پساب چیست؟
فلزات سنگین اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان دارند و قرار گرفتن در معرض این فلزات با فعالیت های صنعتی و انسانی افزایش یافته است. آلودگی هوا از فلزات سمی یک نگرانی بزرگ زیست محیطی است و صدها میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد.
آلودگی مواد غذایی به فلزات سنگین یکی دیگر از نگرانی های سلامت انسان و حیوان است. فلزات موجود در سایر آلاینده های محیطی نیز ممکن است به طور طبیعی و در محیط زیست ایجاد شوند. بنابراین، قرار گرفتن انسان در معرض فلزات اجتناب ناپذیر است. اما برای به حداقل رساندن تماس انسان با این فلزات تا حد امکان استفاده از روش های تشخیص و حذف ضروری است.
اختلالات دستگاه گوارش و کلیه، اختلالات سیستم عصبی، ضایعات پوستی، آسیب عروقی، اختلالات سیستم ایمنی، نقایص مادرزادی و سرطان نمونه هایی از عوارض ناشی از اثرات سمی فلزات سنگین هستند.
قرار گرفتن در معرض دوز بالا با فلزات سنگین، به ویژه جیوه و سرب، می تواند عوارض جانبی جدی مانند درد شکم، اسهال خونی و نارسایی کلیه ایجاد کند.
از سوی دیگر، قرار گرفتن در معرض دوز کم یک تهدید ظریف و ظریف است، مگر اینکه به طور منظم تکرار شود، که پس از آن با عوارض، به عنوان مثال، خستگی، اضطراب، و اختلالات هوشی (IQ) و اختلالات ذهنی از جمله اثرات مخرب همراه است به خصوص در کودکان.
موارد ذکر شده در بالا اثرات و خطرات فلزات سنگین برای انسان و محیط زیست است. علیرغم آگاهی کنونی از خطرات فلزات سنگین، موارد قابل توجهی از مسمومیت ها همچنان رخ می دهد و این موضوع مستلزم تحقیقات موثر و اقدامات پیشگیرانه است. اکنون که اهمیت حذف فلزات سنگین از آب و فاضلاب را می دانیم، در مورد راه های حذف فلزات سنگین صحبت خواهیم کرد.
تصفیه فاضلاب صنعتی را به ارگان گستر بسپارید.
نحوه حذف فلزات سنگین از فاضلاب
حضور فلزات سنگین در فاضلاب با رشد صنعت و فعالیت های انسانی افزایش یافته است، به عنوان مثال آبکاری و آبکاری، باتری ها، آفت کش ها، معدن، فرآیندهای شستشوی فلزات، دباغی، صنایع نساجی، کاربردهای ذوب فلزات، پتروشیمی، تولید بر روی کاغذ و الکترولیز. . آنها باعث ورود فلزات سنگین به فاضلاب می شوند. فاضلاب های آلوده به فلزات سنگین وارد محیط زیست شده و سلامت انسان و اکوسیستم را تهدید می کند. فلزات سنگین زیست تخریب ناپذیر هستند و اثرات منفی بر سلامتی دارند که در قسمت قبل به آن پرداختیم و متوجه شدیم که حذف و جداسازی فلزات سنگین از آب و فاضلاب بسیار مهم است.
متداول ترین فلزات سنگینی که از صنایع مختلف وارد فاضلاب می شوند عبارتند از:
پیومبو (Pb)؛
روی (روی)
جیوه (Hg)
نیکل (Ni)
کادمیوم (Cd)
مس (برنج)
کرومو (Cr)
آرسنیک (As)
علاوه بر فلزات ذکر شده، فلزاتی مانند نقره (Ag)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mo)، بور (B)، کلسیم (Ca)، آنتیموان (Sb) و کبالت (Co) . و غیره در جریان فاضلاب جهت جداسازی وجود دارند.
روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین از فاضلاب استفاده شده است که عبارتند از:
تبادل یونی
رسوب شیمیایی و اکسیداسیون
روش های الکتروشیمیایی
جذب سطحی
الکترودیالیز
روش های غشایی (اسمز معکوس، نانوفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون و غیره)
از بین روش های ذکر شده، روش جذب سطحی یکی از موثرترین فرآیندها برای جداسازی فلزات سنگین است. فرآیند جذب دارای مزایایی مانند در دسترس بودن، سازگاری با محیط زیست و هزینه کم است.
سایر روش های حذف فلزات سنگین به دلیل تولید حجم زیاد لجن و یا نیاز به سیستم های اضافی پس از تصفیه، پیچیده تر از روش جذب هستند.